Summer chicken wrap – easy & quick

Tortilla wrap with chicken

Let me introduce my super easy and quick summer chicken tortilla wrap recipe. Why do I love? Because I can’t imagine better food in the hot summer: it’s fresh and light and you can fill it with your favorites.

Tortilla wrap recipes are the easiest food to make in the Word and the best way to try out your creative mind in the kitchen. I love cooking, but I’m living in Vienna. It’s a big city and the summer temperature can be 35 Celsius. I love preparing my food at home, instead of going to a restaurant (sometimes it’s okay, but not every day). When the summer getting serious, I try to cook 30 minutes food, as quick as possible.

As I told you, summer chicken wraps are easy to make, but there are a few tricks you should know instead of feal.

1. Tortilla, baby!

One of the most important is the tortilla wrap. There are 2 versions: first, you make the wrap yourself or you buy it. Making your own tortilla is easy, but I usually buy them from the supermarket in the Summer. If you want to try my tortilla wrap recipe, here it is:

Ingredients: 4 tortillas 

1 cup all-purpose flour

1/4 cup lukewarm water or less

1 tablespoon olive oil

1/4 teaspoon salt

Mix all the ingredients until you get a smooth dough. If you need a little flour or water, take some. Divide dough into 4 portions and roll each portion into a circle. Use a lightly floured surface. Cook tortillas for a few minutes (1-2 minutes) on medium level in a griddle until they are lightly brown. After you are ready, keep it warm,  otherwise it will break.

If you buy the tortilla from the supermarket, make sure it’s a good quality. I always check which one contains fewer ingredients, because they are more natural.

Tortilla wrap

Summer chicken tortilla

2. It is so easy with the chicken!

After you are ready with the tortilla, let’s start the chicken. Take 3 skinless, boneless chicken breast and chop up. Hit the oil in a frying pan and tip in the chicken. Add spices (dried onion, salt, dry paprika (typical Hungarian), basil) as you like and fry until cooked through.

 

Chicken tortilla

3. Fill it, baby!

Take one tortilla and start to fill it. I usually start with the salat and the tomatoes and I add some cheese. I prefer gouda, but just use what you prefer. After I add some tomatoes ketchup (yes, I love tomatoes) especially a bio ketchup from Alnatura, see on the picture. (This is not a sponsored post.) And now my secret ingredient is: I always add a few sheep cheese or goat cheese. I love it.

Pinterest tortilla recipe

 

Magyar verzió / Hungarian version

Szuper gyorsan és könnyen elkészíthető receptre vágysz? Akkor ez a bejegyzés tetszeni fog! Nem is tudok a csirkés tortillánál könyebb receptet a nyári meleg napokra. Hogy miért imádom? Mert könnyű és friss, finom és úgy kombinálom ahogy csak akarom.

A tortilla wrap elkészítése az egyik legkönnyűbb dolog a világon. Kezdőknek is bátran ajánlom. Főleg nyáron szeretem ezt a receptet, mivel nagyvárosban élek, Bécsben és itt is nyaranta előfordul, hogy 35 fokos hetünk van. Általában ha tehetem, otthon főzök, viszont nyáron igyekszem minél gyorsabb és egyszerűbb ételeket főzni. Ha tehetem, akkor 30 perces receptekkel próbálkozom.

Bár a csirkés tortillát nagyon könnyű elkészíteni, azét néhány trükköt nem árt tudni.

1. Tortilla, baby!

Az egyik legfontosabb eleme ennek a receptnek, a tortilla wrap. Két verzió lehetséges: az egyik, hogy magad készíted el a tortillát, a másik pedig hogy megvásárolod a boltban. Ha saját magad készíted el, akkor ezt próbáld ki:

Tortilla 4 fő részére 

1 bögre liszt

1/4 bögre langyos víz

1 evőkanál oliva olaj

1/4 teáskanál só

Kevert össze a hozzávalókat és ha szükséges adj hozzá még lisztet vagy vizet. Oszd el 4 részre, majd formázz belőle golyókat. Kilisztezett felületen egyenként kör alakúra és papírvékonyra nyújtjuk. Forró serpenyőben 1-1 percig sütjük mindkét oldalt. Ha már barnul, akkor kész is van! Tárold melegen, különben össze fognak törni a csavaráskor a tortilla lapok.

Ha a boltban veszed a Tortillát, akkor arra figyelj, hogy jó minőséűt vegyél belőle. Én általában azt szoktam figyelni, hogy mennyi hozzávalóból készült a termék és ha nincs tele mű dolgokkal, akkor megveszem.

2. Csak könnyedén a csirkével!

Miután készen vagy a tortillával, készítsd el a csirkét. Vágd apróra, majd hevítsd fel egy kevés olajat és dobd bele a csirkét. Én ilyenkor szoktam fűszerezni. Általában sót, őrölt fűszerpaprikát, bazsalikomot, borsot és szárított hagymát szoktam használni. Itt nincs semmilyen szabály, fűszerezd úgy, ahogy a te izlésednek a legjobban megfelel. Használhatsz zöldségeket: paprikát, paradicsomot, gombát, fokhagymát. Itt tényleg csak az ízlésed szabhat határt.

3. Tekerd, baby!

Miután kész a csirke, kezdődhet a legjobb rész! Itt szintén bármit használhatsz! Általában először paradicsomot, salátát és sajtot rakok a tortillára, majd egy kis ketchupot. Itt Bécsben elég könnyen be lehet szerezni az Alnatura bio ketchupját, ami nagyon finom, úgyhogy ezt szoktam használni. A titkos hozzávalóm pedig a juh- vagy kecske sajt! Imádom, amikor ráolvad a salátára és az összes íz keveredik a tortillában.

 

 

Follow:
Virag Horvath
Virag Horvath

Vienna based photographer, who loves fashion, interior styling, films and food!

Find me on: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.